Про здорове харчування школярів


У XXI столітті люди приділяють своєму здоров’ю та харчування все більше і більше часу, практикують фізичну активність, відмовляються від шкідливих звичок і роблять все, щоб продовжити молодість і зберегти здоров’я як можна довше.
Хочу зауважити, що харчування школярів має свої особливості, які полягають у тому, щоб врахувати всі ті зміни, які відбуваються в дитячому організмі в цьому віці. У цей період слід звернути особливу увагу на наступні моменти: домашнє харчування повинно доповнювати шкільне, що забезпечує повноцінність всього добового харчового раціону. Розглянемо основні структуру харчування та основні вимоги до її складовими. Пропоную замовити доставка здорового питания

Білок. Потреба в білку дітей в зв’язку з інтенсивними процесами росту і розвитку більша, ніж у дорослих. Задоволення потреби в білку проводиться за рахунок як тваринних, так і рослинних білків. Основні джерела тваринного білка – молоко і молочні продукти, м’ясо, риба і яйця. Джерелами рослинного білка є багато харчові продукти, але головне значення мають хлібобулочні вироби, круп’яні і макаронні вироби, бобові, горіхи і насіння, а також картоплю.

Жири. Значення жирів у харчуванні дітей різноманітне: вони використовуються для цілей зростання, для побудови нервової тканини і тканин мозку. Як нестача, так і надлишок жиру чинять негативний вплив на організм. Потреба в жирі школярів, приблизно, така ж, як і потреба в білку.

Вуглеводи. Потреба дитини у вуглеводах 70-100 г на добу. Основна потреба у вуглеводах покривається за рахунок крохмалю, який міститься у великій кількості в хлібних та круп’яних продуктах. Тому в дитячому харчуванні передбачається досить велика кількість хлібобулочних виробів (300-400 г) і круп (35 г) в день. Однак переважно вуглеводне харчування при нестачі в раціоні білка і жиру завдає великої шкоди здоров’ю дітей.

Вітаміни. У підтримці здоров’я дітей важливу роль відіграють вітаміни їжі. У школярів, у зв’язку з інтенсивним ростом і великим навчальним навантаженням, підвищена потреба у вітамінах, особливо у вітамінах А, Д і С. Задоволення потреби в цих вітамінах досягається шляхом щоденного використання молока, сиру, сиру, сметани, вершкового масла, яєць, м’яса, риби, тобто продуктів тваринного походження. Однак у забезпеченні вітамінами велику роль відіграють і рослинні продукти – овочі і фрукти. Необхідно передбачати щоденне споживання овочів (300-350 г) і фруктів (150-300 м).
Як вчитель біології хочу звернути увагу на те, що при навчальних навантаженнях у школярів особливо зростає потреба в здоровому раціональне харчування; у вітамінах і мікроелементах, дефіцит яких призводить до порушення процесу зростання, зниження пам’яті та уваги. Нервовий апарат серця, регулює серцеву діяльність, у підлітка не завжди справляється зі своїм завданням. Нерідко спостерігаються розлади ритму серця, серцебиття, перебої в його роботі. Від енергійного росту серця значно відстає ріст кровоносних судин, наслідком чого може бути підвищення тиску. Швидкий ріст кісток і не закінчився ще процес окостеніння привертають при несприятливих умовах до скривлення хребта.

Сьогодні фраза «ти те, що ти їси», як ніколи, актуальна. Активний розвиток мереж фаст-фуду, складний графік навчального процесу, при якому немає часу на повноцінний обід, шкідливі перекуси – все це жодним чином не може позитивно впливати на стан організму. Здоровий спосіб життя – це в першу чергу правильне і здорове харчування. Правильне харчування допоможе школяреві забезпечити організм всіма ресурсами не тільки для росту і розвитку, але також для зростаючих навантажень у школі і статевого дозрівання.

Велике значення має правильний режим харчування. Важливо, щоб саме в цей період дорослішання дитина навчилася самостійно дотримуватися режиму харчування, раціонально харчуватися незалежно від нагляду дорослих. По-перше, щоб вже зараз допомогти своєму організму в нелегкій роботі, а по-друге, щоб виробити звичку, яка стане в нагоді в самостійному житті.

Найкращі показники фізичного стану, розвитку і працездатності школяра відзначаються, коли діти отримують їжу 4-5 разів на день. Режим харчування школяра будується з урахуванням прийомів їжі вдома і в школі, він визначає не тільки час прийому їжі, але і калорійний обсяг кожного прийому їжі. Режим харчування буде різним для дітей, які навчаються в першу і другу зміни.

Для того щоб забезпечити раціональне харчування школяра поза домом, в школу учень може взяти з собою:

1. Фрукти, які зручно їсти, не пачкаясь (яблуко, груша, банан та ін);

2. Бутерброд загорнутий в поліетилен або фольгу (хліб краще зерновий з сиром, котлетою, курячим філе, відвареним м’ясом);

3. Напій в індивідуальній малолитражной упаковці (мінеральна вода, сік, компот, морс, та ін);

Не варто брати з собою в школу: солодку газовану воду, напій більше 0,5 л, шоколадні батончики, ковбасу, чіпси, соус; будь-які продукти, що швидко псуються.

У рамках програми організації здоров’єзбережувальної діяльності нашої школи «Вчися на здоров’я» педагогічний колектив виконує прості і разом з тим дуже важливі дії: ми проводимо класні години, відкриті уроки, заходи присвячені правильному ставленню до власного здоров’я, проводимо бесіди про здорове харчування. Одним з напрямів програми є робота з батьками, на загальношкільні збори і лекторії запрошуються фахівці та лікарі, які проводять бесіди про особливості дитячого організму та необхідності гарячого харчування для дитини під час перебування у школі тривалий час. Вже сьогодні ми спостерігаємо тенденцію зростання харчуються дітей гарячими обідами.

У наше століття швидкостей і високих технологій бути здоровим престижно і вигідно.

Людський організм – досконала система з величезним запасом міцності. Генетичний код людини розрахований на тривалість життя до 120-140 років. Основний фактор, який дозволить збільшити тривалість життя – це здоровий спосіб життя і отже здорове харчування.